Tips & råd

surfa säkerhet

Vad du ska tänka på när du är ute och surfar på nätet.

Att surfa säkert

Vi gillar att surfa. Vi gör så många olika saker på nätet i dag och vi besöker ofta många olika ställen där vi lägger upp vår information och gör ärenden. De flesta av dessa tjänster är bara skyddade med användar-ID och lösenord. 
Om det vill sig riktigt illa kan cyberbrottslingen komma över dina inloggningsuppgifter.

Här kommer några cybersmarta tips att ha med sig i bakhuvudet när du är ute och surfar. 

om öppna nätverk (wifi)

Surfa med försiktighet!I dag behöver man inte vara tekniker för att skapa ett öppet nätverk som andra datorer, mobiler och surfplattor kan använda. Den enkelheten har också en baksida då det möjliggör för bedragare att sätta upp ett ”falskt” wifi och övervaka vad du surfar på och se vilka uppgifter du anger. Helt utan att du märker det.

Det är alltså väldigt enkelt att skapa ett wifi som ser ut som ett helt normalt gästnätverk på exempelvis ett hotell eller café.

Dubbelkolla wifi-namnet

Var noggrann när du väljer att koppla upp dig på gästnätverket. Är det rätt?  Vid minsta osäkerhet, dubbelkolla alltid vems wifi det är du tänker surfa in på.

Om det inte går att dubbelkolla se till att surfa försiktigt och ange ingen känslig information så som bankuppgifter, betalkortsnummer, inloggningsuppgifter, med mera.

Aktivera wifi endast vid behov

Ha inte alltid wifi påslaget på din mobil, dator eller surfplatta. Detta för att undvika att du inte med automatik ska kopplas upp på okända nätverk. Ett tips är att ha funktionen ”fråga om anslutning” aktiverad på din mobil.

Personliga webbsidor

Ingen vill ha sina privata konton kapade. Varken på mejl, sociala media eller matkontot. Därför är det viktigt att inte logga in på webbsidor som kräver att du ska ange lösenord när du surfar på ett öppet nätverk du inte känner dig helt trygg med.

Tänk först, klicka sedan!

Var försiktig innan du klickar. Webbsidor kan vara smittade med virus. Undvik också att ladda ner bilder, filmer, spel och program från okända webbplatser.

Var vaksam på varningar som ditt operativsystem eller antivirus visar upp. 

antivirus och Uppdateringar

Se till att installera senaste uppdateringarna på datorn, mobiltelefonen.

Använd antivirusprogram för att upptäcka och stoppa många typer av hot. Håll programmet uppdaterat för bästa skydd.

Bankärenden och internetköp

Om du surfar på ett nätverk som du inte känner dig helt säker på ska du aldrig göra bankärenden eller internetköp. Alltså inte ange personlig information eller betalkortsnummer.

Kolla med din bank om vilka tjänster de har för att minska riskerna för bedrägerier. Exempelvis internetspärr vilket betyder att kortet är låst för internetköp tills det att du tillfälligt låser upp det för att genomföra just det köpet. En annan tjänst är geospärr som betyder att det finns en geografisk spärr på kortet, alltså att kortet inte går att använda i vissa geografiska områden.

Picture of Caroline Forssblad

Caroline Forssblad

Säkerhetsexpert med fokus på att kompetensutveckla företag inom säkerhetsområdet.